Pinktober: Zajedno, možemo sve!

Iako smo navikli da oktobar bude tiha najava jeseni mirnim narandžastim i bronzanim tonovima, tokom godina sve glasnija je ružičasta boja.

Trenutak kada čitav svijet postaje ružičast je trenutak kada osjećamo snagu zajedništva i kada žene širom svijeta, bez obzira na različitost, postaju dio višeg cilja – borbe protiv karcinoma dojke.

Iza roze mašne koju vidimo svuda, krije se čitava armija tihih boraca, ujedinjenih nevidljivim nitima solidarnosti i nade!

Prema posljednjim podacima GLOBOCAN-a na globalnom nivou, karcinom dojke je prvi na listi po stopi smrtnosti, dok je po učestalosti na visokom drugom mjestu, što dovoljno govori o alarmantnom stanju koje se mora mijenjati. Ista istraživanja na primjeru Crne Gore pokazuju da je ovaj karcinom vodeći oblik malignog oboljenja kod žena, što znači da se godišnje dijagnostifikuje 378 oboljelih, sa stopom smrtnosti od čak 147 žena.

Zloćudne statistike koje su iznad evropskog prosjeka, možemo pobijediti ohrabrujućim vijestima!

Karcinom dojke kao zloćudni tumor koji učestvuje sa 25,5% u svim malignitetima, nije fatalan zbog značenja dijagnoze, već zbog kasnog otkrivanja.

Redovni pregledi nijesu rutina, oni spašavaju život.

Gotovo 90% karcinoma dojke je izlječivo ukoliko se otkrije na vrijeme, zato treba podsjećati na samopreglede i redovna javljanja ljekaru, kao jedinom načinu uspješnog izlječenja i zdravije budućnosti. Vođena alarmantnim podacima, Crna Gora je započela program za rano otkrivanje raka dojke – besplatnu skrining mamografiju za sve žene od 50. do 69.godine, koje predstavljaju najranjiviju kategoriju.

Svake godine tokom oktobra podsjećamo na samopreglede i redovna javljanja ljekaru, kako bismo ozbiljnost, ali i kvalitet zdravstvene zaštite, podigli na viši nivo.

Iskoristi skrining programe i pregledaj se, jer svakim odlaskom kod ljekara i podsjećanjem dragih žena da učine isto, činiš male pobjede koje su, ustvari, velika razlika.

Snaga ujedinjenosti je moćnija od razdvajanja,

Svi za jednu, jedna za sve!