Beauty rutina njege lica u 10 koraka

Poznato je da su žene u Aziji najnjegovanije, kao i da najduže žive. Recept jeste ishrana, jer ljepota dolazi iznutra ali i njega, koja je u njihovoj beauty rutini zastupljena kroz 10 koraka njege lica. Upravo otuda njihov idealan porcelanski ten.

Beauty rutina njege lica ne treba biti slijepo pravilo i ne podrazumijeva da se svih 10 koraka primjenjuju svaki dan. Potrebno je prepoznati i otkriti svoju personalizovanu rutinu njege shodno potrebama i stanju kože. Mi vam pomažemo u odabiru, kroz savjete i preporuke upravo proizvoda iz  J-Beauty i K-Beauty asortimana, koji nam dolaze iz Japana i Koreje.

Suština nije da se na lice nanose veliki slojevi  proizvoda, već u pravom izboru proizvoda za vašu kožu, u pravilnom redosledu nanošenja proizvoda i u načinu nanošenja proizvoda. Za pravilan redosled nanošenja proizvoda držite se uvijek pravila gustine proizvoda: proizvodi se koriste od ređih ka gušćim odnosno od „lakših“ ka „težim“.  
Način nanošenja proizvoda je dio korejske filozofije njege lica. Proizvodi se nanose direktno prstima na kožu, nježnim pokretima i utapkavanjem, bez pritiska, povlačenja, zatezanja i trljanja.

 

1. KORAK čistač lica 

Čistač je idealan proizvod koji uklanja nečistoće kao što su višak sebuma iz pora, sastojke iz šminke, kreme za lice i kreme za lice sa zaštitnim faktorom. Koristite ga tako što ga nanesete direktno na lice sa nečistoćama i masirate kružnim pokretima. Na taj način sastojci prodiru i u najdublje pore i privlače nečistoće i grupiše ih. Nakon toga potrebno je  blago pokvasiti lice čime se pokreće postupak "emuzifikacije" koji izvlači sve nečistoće na površinu kože, nakon čega je potrebno lice temeljno isprati sa vodom. 

2. KORAK pjena za umivanje

Nakon čišćenja kože sa čistačem, na površini kože su i dalje ostale razne nečistoće. Zato je čišćenje sa vodom i proizvodom za čišćenje poput pjene ili gela, nešto što je neophodno da bi koža bila besprekorno čista i spremna za naredni korak. Kod korišćenja proizvoda za čišćenje lica, nanesite proizvod na ruke ili direktno na lice, umasirajte i isperite vodom. Kod nekih pjena za čišćenje lica potrebno je prethodno razviti pjenu, a potom nanijeti na lice, umasirati i isprati vodom.

3. KORAK piling

Piling je postupak u rutini njege kože kojim se uklanjaju izumrele ćelije kože. Redovnim uklanjanjem mrtvih ćelija koža se oslobađa od svih nakupljenih prljavština u porama, ubrzava se cirkulacija i obnavljanje ćelija, podstiče se proizvodnja kolagena, a apsorbcija proizvoda koje nanosimo na lice je bolja. Piling se radi odmah nakon čišćenja, a prije nanošenja tonera. Sam postupak zavisi od vrste pilinga.

4. KORAK Tonik

Toniranje je prvi korak u rutini njege kože nakon čišćenja lica i prvi sloj hidratacije. Uklanja nečistoće, vraća pH vrijdnost kože, priprema je za apsorpciju aktivnih sastojaka iz narednih koraka. Tonik se za razliku od tonera i skina, razlikuje po teksturi samog proizvoda (laganiji je i vodenastiji), ali funkcija im je ista. Toner se nanosi odmah nakon čišćenja lica, prije nego što se koža potpuno osuši, na dlan, a potom na celo lice nežnim tapkanjem sve dok ga koža u potpunosti ne upije.

5. KORAK serumi i ampule

Ampula ili serum je proizvod za njegu lica sa visokom koncentracijom aktivnih sastojaka za rešavanje konkretnih problema na koži (fleke, mrlje, gubitak elastičnosti, dehidratacija i slično). U zavisnosti od vrste seruma nanošenje je drugačije, pa se tako serumi na vodenoj bazi nanose na lice nježno utapkavanjem sve dok ih koža u potpunosti ne upije, uljani serumi se utapkavaju prstima i dlanovima po licu i serumi u spreju se prskaju na lice.

6. KORAK maska

Sheet maska je vrsta maske za lice koju čini maramica koja može biti od različitog materijala, mikrofiber ili hidrogel a natopljena serumom bogatim aktivnim sastojcima. Nanosi se na očišćeno i tonerom tretirano lice i drži se na licu po preporuci proizvođača.

7. KORAK kreme za predio oko očiju

Krema za područje oko očiju je proizvod namijenjen njezi osjetljive kože oko očiju koja snabdijeva ovo područje hranljivim sastojcima, smanjuje bore i tamne kolutove i poboljšava otpornost kože. Koristi se tako što kremu nanesete nježnim tapkanjem malim prostom oko cijele orbitalne kosti.

8. KORAK emulzija/losion

Ovaj korak je dio "klasične korejske rutine" i preporučuje se umjesto kreme za lice osobama sa masnom ili kombinovanom kožom odnosno tokom ljetnjeg perioda, dok se tokom zimskog perioda i osobama sa suvom i dehidriranom kožom preporučuje kao korak prije nanošenja kreme za lice.​Emulzija ili losion se nanosi tako što se potrebna količina nanese na ruke i umasira laganim kružnim pokretima na prethodno očišćen i toniran predio lica i vrata izbjegavajući područje oko očiju.

9. KORAK krema za lice

Krema za lice je završni korak u njezi kože koji obezbjeđuje maksimalnu apsorpciju aktivnih sastojaka iz seruma i drugih proizvoda, stvara zaštitnu barijeru i sprečava isušivanje kože. Krema za lice se nanosi ujutru i/ili uveče tako što se potrebna količina nanese na lice, kao poslednji korak u njezi, i nježno se umasira laganim kružnim pokretima izbjegavajući područje oko očiju. Krema za lice sa zaštitnim faktorom u korejskoj rutini je poslednji korak u jutarnjoj rutini njege kože. Ovaj korak je obavezan i Korejci ga nikad ne preskaču. Nanose je 365 dana u godini, bez obzira na vrijeme i godišnje doba, više puta dnevno.

10. KORAK krema za lice sa zaštitnim faktorom

Mnogi smatraju da ovaj korak suvišnim s obzirom da u hladnijem dijelu godine temperature nisu visoke i da nema sunca, ali činjenica je da sunčevi zraci prodiru i kroz najgušće oblake i da samim tim štete koži lica i onda kada toga uopšte nismo svjesni. Zbog toga je bitno da u svoju scincare rutinu uključite i dnevne kreme koje u sebi sadrže zaštitni faktor.