Izgledaj vrh: top 7 makeup proizvoda koje moraš imati u neseseru!

Svaka žena je umjetnica koja svakodnevno slika svoj portret. 

U ženskom svijetu, šminka nije samo proizvod, već mnogo više od toga. Ona predstavlja osnovu za stvaranje, začin koji dodajemo svojoj ljepoti, ali i najbolji lijek za popravljanje raspoloženja. 

Dovoljno je nanijeti crveni ruž i već smo unijeli boju u sivilo našeg dana!  

Bilo da si početnica ili profesionalac, bilo da te zanima dnevna ili večernja šminka, postoje proizvodi koje smatramo osnovom svakog makeupa. 

Njih nazivamo veličanstvenih sedam koji govore sedam svjetskih jezika, jer razumiju govor savršenog makeupa bez obzira na umijeće, godine ili boju kože! 

1. Prvo i osnovno - osnova!

Prajmer je prvo što ti je potrebno za postojanost i besprekornost šminke tokom cijelog dana.

Ukoliko imaš masan ili mješoviti tip kože, možeš izabrati one koji sužavaju pore i matiraju lice, dok normalni tipovi kože mogu izabrati one sa hijaluronskom kisjelinom za dodatnu hidrataciju. Suv tip kože idealan je za uljane prajmere koji pružaju dodatnu blistavost i mekoću kože! 

Sve popularniji su prajmeri koji u sebi sadrže čestice hajlajter i daju efekat odmorne i sjajne kože lica, neprimjetni su ispod pudera, a pogoduju svim tipovima kože! 

2. Savršen ten u trenu - puder! 

Neizostavan dio bilo kog makeup look-a je svakako puder. 

Jednostavan, a moćan - može biti u tečnom, kamenom ili praškastom obliku, zavisno od tipa kože ili namjene šminkanja. Prilikom biranja tečnog pudera, treba obratiti pažnju  na nijansu, ali i sastav, pa masniji tipovi kože trebaju birati pudere koji su pravljeni na bazi vode, dok normalni i suvi tipovi kože mogu birati pudere bogatijeg sastava sa uljima, pantenolom i slično. Uvijek biraj gradivne pudere koji omogućavaju veću kontrolu pokrivne moći, tj. mogu se nadograđivati, kako bi tvoj makeup uvijek izgledati uredno i prirodno. 

Puder u prahu ili kamenu možeš koristiti ukoliko nisi ljubitelj tečnih pudera ili želiš prirodniji look koji ne daje efekat “teške” šminke  na licu, a možeš ga koristiti i za setovanje i matiranje lica. Preporučujemo da uvijek biraš nijansu neznatno tamniju od tvoje boje tena, kako bi šminka bila što prirodnija. 

3. Magičan štapić - korektor! 

Kremast i mekan, korektor je jedan od najdražih ženskih proizvoda i čudotvoran sastojak nesesera sa šminkom!

U momentu može promijeniti umorne oči sa podočnjacima u zavodljivo misteriozan pogled, a ten učiniti savršeno glatkim i prozračnim. Tajna je u kontroli njegovog nanošenja, tj. nanošenja u tačkicama, što ga čini nevidljivim na licu.

Poslije nanošenja na željenim mjestima, savjetujemo setovanje korektora kamenim puderom kako ne bi došlo do njegovog nakupljanja u linijama ispod oka ili razmazivanja. 

4. Ružičasta magija, rumenilo!

Ukoliko želiš da tvoje lice izgleda svježe, mladoliko, odmorno i blistavo - koristi rumenilo.

Ova ružičasta fantazija jednostavnog nanošenja, vremenom je mijenjala svoju teksturu i oblik, pa su sve popularnije tečne i stick varijante, ali i one sa dodacima glitera i šimera. Mali čudotvorac koji vizuelno može istaći prirodne konture lica, iako se nanosi na vrh jagodične kosti - ne znači da se sa njim ne možeš igrati kako želiš! 

Poput pudera, odabir rumenila zavisi od efekta koji želiš postići, ali i tipa kože, pa za proširene pore i masnije tipove kože preporučujemo mat rumenila u prahu jer ne ističu nepravilnosti i neće se prosijavati. Za one slobodnije u odabiru, savjetujemo igru sa tečnim formulama koje mogu imati i čestice sjaja za blistavo i odmorno lice! 

 

5. Olovka za prirodne crte lica - obrve!

Navika da olovke koristimo za najvažnije svakodnevne momente, uz činjenicu da ženama obrve predstavljaju najznačajniji dio lica, podrazumijevano stavlja olovke za obrve među top 7 makeup proizvoda.

Olovke za obrve, osim što će ispisati definiciju očiju isticanjem prirodne linije obrva, djelovaće i na šminku očiju koja će izgledati ljepše i urednije. Uvijek biraj olovke sa tankim vrhom za potpunu preciznost, uz postojanje četkice koja će raščešljati obrve i ujednačiti nanijetu boju. Kada je nanosiš, vodi računa da povlačiš kratke poteze na gore i u pravcu rasta dlačica, kako bi obrve izgledale što prirodnije. 

6. Da (se) tvoje oči uvijek vide: maskara!

Uz ruž za usne, svijet upoznavanja čari šminke za sve djevojčice obilježili su zabavni pokušaji savladavanja maskare! Još od malih nogu, opsijedala nas je moć ovog makeup čuda koji je u trenu mogao učini oči magično lijepim.

Opčinjenost maskarom zaslužna je efektom elegantno crnih i bujnih trepavica u samo  jednom potezu, zbog čega je nezamisliv dio bilo kog makeup rituala. Preporučujemo mijenjanje maskare svaka tri mjeseca, kako bi formula pružila svoj maksimum bez isušivanja očiju. Ukoliko nisi zadovoljna ujednačenom teksturom maskare, biraj gumene četkice koje će lako raščešljati trepavice i ukloniti višak proizvoda. 

7. Njegovo veličanstvo - ruž! 

Bezvremeni beauty klasik, neprevaziđeni glamur i izbor u koji nikad ne posumnjamo - crveni ruž! 

Spektakularno prvo mjesto u makeup svijetu, vrtoglavo podizanje samopouzdanja i raskoš boje, čini crveni ruž makeup fenomenom kom se ostali ruževi klanjaju. 

Osim crvenog ruža koji u jednom potezu tvoj dan može obojati naljepšim raspoloženjem i izgledom, postoje i druge nijanse koje mogu kompletirati makeup izgled, poput tamno crvenih, roze ili nude. Prednosti ruža su u njegovoj multinamjenskoj prirodi, pa zavisno od teksture i formule može poslužiti kao zamjena rumenilu ili sjenci.

Takođe, čak i kada nisi našminkana, ruž u prirodnoj nijansi može promijeniti tvoj izgled u trenutku!